Van Woustraat anno 1917

Het standpunt is tussen de Pieter Aertszstraat en de Rustenburgerstraat, kijkend in de richting van de Ceintuurbaan. Het verkeer is nog niet zo dominant in het straatbeeld aanwezig.

Het lagere huizenblok rechts aan de Kuipersstraat en de Rustenburgerstraat stamt nog uit de tijd dat De Pijp grotendeels poldergebied was. Niet lang nadat deze foto gemaakt is werd het gesloopt. Er is een hoger pand gebouwd met op de begane grond nu het café restaurant Fa. Pekelhaaring en slijterij Gall & Gall.

Rechts zien we de verfwarenwinkel van A.J. Bruylants. Deze Vlaming vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Amsterdam, maar kon de verleidingen die De Pijp hem bood moeilijk weerstaan. Hij joeg al zijn geld er doorheen en eindigde zijn leven in de armen van een hoerenmadam. G. de Ru nam zijn zaak in 1921 over en nog altijd bevindt zich hier de verfspeciaalzaak van de familie de Ru, met kleinzoon Nils nu als derde generatie.

De straat is genoemd naar de beroemde klokkengieter Geert van Wou. Hij leefde rond het jaar 1500 in Kampen.

Pontificaal in beeld is tramlijn 8, die in deze tijd zijn eindhalte had bij de Tolstraat. Later zou de lijn worden doorgetrokken naar de Zuider Amstellaan (de huidige Rooseveltlaan). Lijn 8 werd ook wel de ‘jodentram’ genoemd. Hij reed door alle joodse buurten. Toen het voor joden verboden werd tijdens de Tweede Wereldoorlog om met het openbaar vervoer te reizen, werd de lijn opgeheven. Nog een enkele keer werd hij ingezet, om opgepakte joden naar het station te deporteren. Voor velen zou dit ook hun laatste rit blijken te zijn …

 

(Ton van der Tas, juni 2011)