Sluiting Amsta groot gemis voor de buurt

Zorgcentrum Amsteldijk aan de oever van de Amstel

'Aan de oever van de Amstel in de gezellige stadswijk De Pijp, ligt woon – en zorgcentrum Amsteldijk. Amsteldijk biedt ondersteuning aan zo'n 100 cliënten, die dagelijks hulp of verzorging nodig hebben. U voelt het meteen bij binnenkomst. In dit huis wordt geleefd! Als u houdt van gezelligheid bent u bij Amsteldijk aan het juiste adres. In Amsteldijk is het een zoete inval van mensen met verschillende achtergronden'.

Aldus de website van Amsta, maar als het aan het bestuur van Amsta ligt is het met die zoete inval per 1 juli 2014 afgelopen. Dan sluit het verzorgingshuis aan de Amstel de deuren en hebben de laatste bewoners deze idyllische plek verlaten.

Amsta, één van de drie grote Amsterdamse instellingen voor zorg aan ouderen en mensen met een beperking, gaat het aantal verzorgingsplaatsen met tweehonderd verminderen en het pand aan de Amsteldijk 35 sluiten.

Dit plan ligt nu bij de centrale cliëntenraad en de ondernemingsraad. Binnenkort komt er zekerheid. De bewoners zijn al op de hoogte gebracht van de plannen. Als de verhuizing doorgaat wordt er voor de bewoners in overleg met de familie naar een individuele oplossing gezocht.

Het terugbrengen van het aantal zorgplaatsen in instellingen en het streven om hulpbehoevenden zo lang mogelijk thuis te verzorgen is overheidsbeleid. Het is bekend dat Amsta financiële problemen heeft, sluiting van deze vestiging op een toplocatie zou ze niet slecht uitkomen.

Amsta op de hoek van de Amsteldijk en de Ceintuurbaan is 25 jaar geleden gebouwd op de plek van de voormalige Sint Willibrorduskerk en is bij velen nog bekend onder de oude naam Tabitha. Het pand is eigendom van Amsta en zal na sluiting worden verkocht. Achter de schermen zijn de besprekingen reeds gaande. Het gerucht gaat dat een hotelbedrijf interesse heeft.

Gemis
Voor de bewoners is de verhuizing een ingrijpende gebeurtenis maar ook de buurt voelt het gemis. De Pijp Krant peilde de gevoelens bij de bezoekers van 'Buurtkamer Willibrordus'. Een ontmoetingsplek voor ouderen en mensen met een beperking, die in de buurt wonen. Ze komen hier wekelijks bij elkaar. Een van hen, Margriet de Jonge, (84) woont zelfstandig in een van de

“Nu kan ik mijn eigen potje nog koken, maar als ik dat straks niet meer kan, had ik graag naar Amsta gewild”

appartementen boven de Buurtkamer.“ Ik vind het jammer dat het weggaat. Nu kan ik mijn eigen potje nog koken, maar als ik dat straks niet meer kan, had ik graag naar Amsta gewild”. Margriet kwam vorig jaar in De Pijp wonen, nadat het huis in Oost waar ze zestig jaar woonde werd afgebroken. “Dat was een hele verandering en een zware tijd. Ik weet wat de mensen in Amsta straks zullen gaan meemaken”. Haar buurvrouw heeft een gehandicapte zus, die in Amsta woont. “Waar gaat die zus straks naar toe en hoe vaak zien ze mekaar dan nog?”.

Faciliteiten
In Amsta is een fitnessruimte (met fysiotherapeut) en Margit (69) komt er al 12 jaar. “Door de fitness heb ik mijn bloeddruk onder controle gekregen en hoef ik daar geen medicijnen meer voor te slikken. Na afloop eten en drinken we dan samen nog iets in Amsta, dat is dan gelijk een sociaal gebeuren". Als Amsta sluit is er volgens haar geen ruimte in de buurt waar ouderen zo goed én betaalbaar kunnen sporten. Ook voor de zaal op de zevende verdieping, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd, maar ook kerkdiensten en concerten plaats vinden en die zelfs te huur is, bestaat in de buurt geen alternatief.

Tiny is 85 jaar en woont in de Van Ostadestraat. “Ik lunch iedere dag in het Amsta. Met een krantje en een kopje koffie ben ik er even uit en heb contact met de bewoners. Ik doe dat al 10 jaar. Het is onderdeel geworden van mijn dag en zou het niet willen missen, ook al is echt wonen in een zorgcentrum helemaal niets voor mij".

Schrik
Alle aanwezigen willen graag zelfstandig blijven wonen. Maar als het, ook met thuiszorg, echt niet meer kan, waar moet je dan heen? Een van de bezoekers merkt op dat het beleid van de overheid om de zorgcentra geleidelijk te sluiten, de schakel tussen zelfstandig wonen met thuiszorg en het verpleeghuis aan het verdwijnen is. "Met de sluiting van Amsta wordt dat beleid opeens heel zichtbaar en daar schrik je toch van".