Het Sarphatipark als muziek in de oren

Sebastiaan Capel neemt de luisterwandeling in ontvangst

Op vrijdag 20 september is in het Sarphatipark de geluidswandeling ‘Sarphatipark: Als muziek in je oren’ feestelijk gepresenteerd. Sebastiaan Capel, Voorzitter Dagelijks Bestuur van stadsdeel AmsterdamZuid, mocht het eerste exemplaar van het luisterboekje met de plattegrond in ontvangst nemen. Volgens hem is de stad met elk zintuig anders te beleven en is ook luisteren een belangrijk aspect van bewustwording van je omgeving.

Andere beleving
Een luisterwandeling is een wandeling waarbij je aandacht hebt voor de geluiden om je heen en je bewust wordt van hoe je naar deze geluiden luistert. De bedoeling van de samenstellers van de wandeling is dan ook om de bezoekers van het park de omgeving anders te laten beleven dan zij normaal gesproken doen. “Je kunt luisteren naar het park als een muziekstuk”, aldus Max van der Wal, geluidskunstenaar en medesamensteller van de wandeling. Hij en erfgoeddeskundige Rosa Mul hebben samen twaalf luisterpunten in het park uitgezocht. De wandeling neemt je mee naar deze plekken, waar met behulp van opdrachten wordt gevraagd bewust te luisteren naar de omgeving. Ieder luisterpunt legt de focus op een ander aspect van luisteren. Zo wordt bij het ene punt bijvoorbeeld gevraagd wat je allemaal kunt horen terwijl op een ander punt wordt gevraagd welke geluiden je juist niet meer kunt horen door de drukke omgeving. Ook wordt gevraagd te luisteren naar de geluiden die je zelf maakt op de verschillende ondergronden. De houtsnippers op het Heimanspad klinken namelijk heel anders dan het zand in de speeltuin.

Oase van rust
Volgens de samenstellers is het Sarphatipark uitermate geschikt voor een luisterwandeling omdat er zoveel verschillende geluiden te horen zijn. Van fontein tot hondenuitlaatveld tot het Sarphatimonument: elke plek klinkt anders.
Eén van de luisterpunten op de route is de uitgang van het park aan de Ceintuurbaan. Medesamensteller Rosa Mul vertelt dat juist voor deze uitgang is gekozen omdat het er zo druk is en de uitdaging des te groter is om naar het park te blijven luisteren. Wanneer je net buiten de hekken gaat staan vallen de geluiden van het park namelijk bijna direct weg tegen het drukke verkeer op de Ceintuurbaan. Als je hier bewust van wordt valt je pas op hoe rustig het park eigenlijk is. “Het park ligt een stuk lager dan de weg. Hierdoor overheerst het geluid van het verkeer veel meer als je zelf ook hoger en buiten de hekken staat. Als je lager staat in het park hoor je het lawaai juist veel minder”, aldus Rosa Mul.
Max van der Wal raadt aan de wandeling meerdere keren te maken, want “geluiden zijn afhankelijk van tijd en seizoen”. Zo zal het park volgens hem in de winter, wanneer de bomen kaal zijn, heel anders klinken dan in de zomer wanneer veel geluid van buitenaf wordt gefilterd door de bladeren. Het is ook een aanrader om de wandeling samen te maken, want iedereen luistert op zijn eigen manier en met een andere aandacht. Van die verschillen wordt je bewust als je bevindingen met elkaar vergelijkt.

Urban Sound Lab
De wandeling is, in samenwerking met het Groen Gemaal en Wijkcentrum De Pijp samengesteld in opdracht van Urban Sound Lab. Dit is een project van Soundtrackcity, een artistiek onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar de sociale, politieke en cultureel maatschappelijke betekenis van geluiden in steden. Dit gebeurt door middel van meerjarige projecten in samenwerking met bewoners, kunstenaars, planners en wetenschappers.

Brievenbus
Het luisterboekje is gratis verkrijgbaar bij Soundtrackcity en het Groen Gemaal in het Sarphatipark. Na afloop van de wandeling kunt u uw bevindingen delen door het boekje te posten in de groene brievenbus die aan het hek bij het Groen Gemaal hangt. Urban Sound Lab gaat alle bevindingen bekijken.