Community School verleden tijd

Toespraak bij de opening van het ‘nieuwe’ Jan van der Heijdenhuis op 16 januari j.l.

Een nieuwe naam en een nieuw onderwijsconcept voor de Communityschool. Vanaf 16 januari 2008 heet het: ‘Jan van der Heijdenhuis, Brede School en Activiteitencentrum’.

Mevrouw Hennah Buyne, wethouder Onderwijs en Diversiteitsbeleid van de gemeente Amsterdam, verrichtte op die dag de officiële (her)opening. Het Jan van der Heijdenhuis, een huis van kennis, ontwikkeling en groei, is dus genoemd naar Jan van der Heijden (1637-1712) Hij was spiegel- en lijstenmaker, kunstschilder, uitvinder van de brandspuit, bedenker, directeur en opzichter van de Amsterdamse stadsverlichting. Die veelzijdigheid is ook terug te vinden in het Jan van der Heijdenhuis. Het heeft een openbare basisschool, buitenschoolse opvang, activiteitencentrum, peuterspeelzalen en een steunpunt voor maatschappelijke dienstverlening en advies, zoals opvoedingsondersteuning. Geheel nieuw is het leerconcept ‘Natuurlijk leren’, waar de basisschool vanaf januari 2008, toe is overgegaan. Natuurlijk leren gaat uit van de belevingswereld en interesses van kinderen. Het uitgangspunt is dat de kinderen eigendom zijn van hun eigen leer- en ontwikkelingsproces, waarbij de leerkracht fungeert als coach.

Deze veranderingen zijn niet ongemerkt voorbijgaan. Op woensdag 16 januari was er het feest voor jong en oud. ’s Morgens om acht uur onthulde de teamleider onderwijs, Peter Bezuijen, de gevelborden met daarop de nieuwe namen met logo’s. Tegelijkertijd lieten de kinderen ballonnen, in de kleuren van de nieuwe huisstijl, de lucht ingaan. Daarna kon iedereen genieten van een heerlijke punt Jan van der Heijdentaart. Voor de kinderen was er een oud Hollands spelparcours uitgezet, waar zij in groepen aan deelnamen. Informatie Jan van der Heijdenhuis: www.aps.nl